mandag den 23. juli 2007

Klimakrig

Kommentar til Lomborg.

Der er en helt basal fejltagelse hos Lomborgs tese om prioriteret global problemløsning. Ifølge den færdige liste fra Copenhagen Consensus 2004 mødet, så er punkt 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12 og 13 (ud af 16) alle ting, som skal implementeres af den rige verden i den fattige, som ulandshjælp. Her er problemet: Den fattige verdens problemer har rod i politisk ustabilitet. Hvis det kun var et spørgsmål om at købe og implementere teknologi, så var der ikke noget i vejen for en drastisk forbedring af levestandarden i den tredje verden allerede i dag.

Men når mange afrikanske landes levestandarder er faldet siden de fik deres uafhængighed fra Europa, så er det ikke fordi de ikke har fået nok penge fra deres tidligere koloniherrer, men fordi de har ødelagt sig selv, gennem krig, korruption og dårlige ledere. De sultkatastrofer, som hjemsøger regionen med jævne mellemrum, kommer som regel fordi høsten ødelægges af krig. Den sygdom og fejlernæring som hærger i stor stil, kommer gerne af samme grund. Se på DR Congo, og læs om den 2. Congolesiske Krig, hvis du orker det. Nøglecitat:

The latest figures indicate that almost 38,000 deaths occur in DR Congo every month above what is considered a ‘normal level’ for the country, translating into 1,250 excess deaths every day. Over 70 percent of these deaths, most due to easily preventable and treatable diseases, occur in the insecure eastern provinces.

“Less than two percent of the deaths were directly due to violence,” Brennan points out. “However, if the effects of violence – such as the insecurity that limits access to health care facilities – were removed, mortality rates would fall to almost normal levels.”

Et europæisk eksempel ville være 30-årskrigen, hvor de tyske områder mistede mellem 15% og 30% af sin befolkning. Tilføj tanks og maskingeværer, og få DR Congo i dag.

Vi kan ikke gøre noget aktivt ved andre landes korruption og interne konflikter. Vi kan prøve - som i Irak og Vietnam - og fejle. Der er grænser for Vestens magt. Jeg er helt enig i at landbrugsstøtten gør kolossal skade på landmænd i den 3. verden, og så den gerne fjernet. Og at frihandel - med forbehold - styrker økonomien og skaber økonomisk basis for den middelklasse, som et retssamfund bygger på. Men det er netop ting, der er i vores hænder. Derfor kan vi gøre noget. Med mindre Lomborg foreslår at genkolonisere Afrika, så har han og hans horder af økonomer misdiagnosticeret problemernes rødder.

Og det fører frem til min sidste pointe: At mange konflikter også har at gøre med klimaforandringer. Sudan, for eksempel, hvor fundet af en underjordisk sø måske kunne have stækket krigen, der har sit ophav i Saharas udbredelse, og deraf konflikten mellem bønder og hyrder. Hvis klimaet forandres verden over, vil vi se folkevandringer som aldrig før, og krig tilmed. Atomkraft nu.

0 kommentarer:

Send en kommentar