onsdag den 25. juli 2007

Grillet Gonzales

Alberto Gonzales, USAs justitsminister, har været foran senatets juridiske komité for tredje gang. Hans taktik hidtil har været at spille dum, at lade som om han ikke har anet noget om de mange ulovligheder der er foregået i Justitsministeriet. Når man vidner under éd, så er det en sikker metode at undgå mened på. At det så er en gennemsigtig løgn fra ende til anden er ikke det samme problem ved disse høringer som det ville have været ved en almindelig retssag, for så længe enhver eventuel domsafsigelse er en ren politisk beslutning, skal Gonzo bare lade være at træde i spinaten for at vide sig sikker: Undgå mened. Det er alt.

Men, der var spinaten. Han har nu sagt at det berømte hospitalsvisit var på foranledning af De Otte, en gruppe på otte kongresmedlemmer, der blev løbende briefet om overvågningsprogrammet. En for en modsiger de nu Gonzales, og skønt han tidligere er blevet modsagt af andre vidner, så er dette tilfælde så grelt, så tydeligt, og modsigelsen fra så højt oppe i systemet, at det bliver svært at undgå en undersøgelse (under en uafhængig anklager, selvfølgelig) af, om Gonzales har løjet for retten. Her kommer den.

En ny justitsminister skal godkendes af demokraterne i senatet, og en ærlig justitsminister ville være en katastrofe for Bush-administrationen, der har forladt sig på en lovgivende og dømmende magt, der ikke stillede sig i vejen for den udøvende magts excesser. Dette er grunden til at Bush ikke endnu har givet slip på trofaste Gonzales, og det er også derfor administrationen vil trække det her så langt ud som overhovedet muligt. Det skal nok blive festligt.

Popcorn, cola, check.

0 kommentarer:

Send en kommentar