torsdag den 5. juli 2007

Niche

Om S og V og hvad der kan ske.

Et parti må nødvendigvis have sin niche. Uanset hvordan man stiller partierne op i forhold til hinanden, så må et parti have sit eget område for at eksistere. Hvorfor stemme på K i stedet for V? Hvorfor Ny Alliance og ikke R? Og hvad er egentligt forskellen på V og S?

Fogh har sat sig på midten. Der er ikke noget liberalt tilbage over Venstres politik nu. Aftalen med fagbevægelserne er det sidste søm i kisten på Venstres liberale fortid. Det har Fogh naturligvis gjort for at bevare magten. Pædagogstrejkerne det sidste halvår gav Venstre en bister forskrækkelse og S blod på tanden. Fra de laveste opinionsmålinger i nyere tid, i efterdønningerne af tegneseriekrisen, skød S pludselig op på 32% ved blot at gentage mantraet velfærd. Så Fogh lukkede hullet ved at spille socialdemokrat i stedet for socialdemokraterne.

Sjovt nok er det ikke ham der er kommet i problemer med sit bagland, men Thorning, hvis projekt fra start af kun var at tage magten fra Fogh. Så i stedet for at drysse salt i såret ved at bifalde Venstres omfavnelse af Socialdemokratiets overbevisninger, er ledelsen nu kun sur over at fagforeningerne har svigtet den til fordel for velfærdsforbedringer.

Problemet er, at Socialdemokratiets næste træk kun kan være at gå endnu længere til venstre. Igen pga pædagogstrejkerne, som på Pavlov-vis viste S hvordan ordet velfærd øger mavesyreproduktionen. De kan ikke få det ud af hovedet, for den idéløse ledelse havde intet andet derinde alligevel.

Om det virker for Fogh får vi at se. Det er slet ikke sikkert. Hvis S kommer til magten, er jeg bange for at det bliver på populisme (Aukensk) i stedet for økonomisk ansvarlig velfærd (Nyrupsk). Jeg vil nødigt se SFs Disneyland-på-speed finanslovsforslag gjort til virkelighed, og Socialdemokratiets sidste udspil var derhen af.

Derfor må Liberalisterne på banen så hurtigt som muligt, så de kan dræne Venstre for de rigtigt liberale, der stadig er partiets base. Det vil trække Venstre tilbage mod højre og give S plads til lidt økonomisk ansvarlighed. Socialdemokratiets ledelse bør derfor hjælpe Liberalisterne på vej. Republikanerne gjorde det med Nader i 2004, så hvorfor ikke.

0 kommentarer:

Send en kommentar