onsdag den 11. juli 2007

Stresstest

Det ekstreme politiske miljø i USA i øjeblikket har afsløret en del mangler ved det amerikanske system. Senest er det det republikanske mindretal i Senatet som blokerer så meget som muligt ved at forhindre afslutning på debatten om hvert et stykke lovgivning. Læs om proceduren her. Jeg er ikke sikker på, at man har noget tilsvarende i Danmark. Underligt er det i hvert fald.

Men intet politisk system er frit for konventioner, dvs. en uofficielt etableret måde at opføre sig på. Skik og brug. F.eks. kunne Dronning Margrethe godt sætte folketinget fra bestillingen, hun gør det bare ikke. Det mest ekstreme tilfælde jeg kender er Storbritannien, som er kendt for slet ikke at have en forfatning, og hvor en ordentlig klat politiske procedurer ikke er besluttet ved lov. Problemet er, at konventionsbrud er noget nemmere at slippe afsted med end lovbrud. Et pudsigt tilfælde på konventionsbrud var da Alec Douglas-Home i 1963 blev prikket af dronningen til at være statsminister, selv om de konservatives kandidat faktisk var Rab Butler. Og sådan blev det så.

USAs system bliver stresstestet i hoved og numse. Jeg tror ikke at noget system kunne holde til så meget pres, det er givet at det britiske har langt mindre iboende modstand mod misbrug. Men kombinationen af topartisystemet med den generelle stivhed og procedureforhaling indlejret i forfatningen gør det amerikanske system sårbart overfor blokpolitisk misbrug. Som vi kan se.

2 kommentarer:

  1. Har først lige opdaget din blog her kl. 2:30 om natten. Rart med en intelligent, modererende stemme i den danske blogosfære.

    Er du gal hvor er det tiltrængt :-)

    SvarSlet
  2. Tak så meget. Jeg er heller ikke så imponeret over den danske blogosfære.

    SvarSlet