mandag den 23. juli 2007

To vildfarelser om Irak

Stor opstand. Lad mig gribe muligheden for at slå to myter ned med et baseballbat:

1. Oprøret er modstandskamp mod besættelsesstyrkerne.

Nej, søde. Langt de fleste, der slås mod besættelsesstyrkerne, er sunnier. Denne gruppe udgør 18% af Iraks befolkning. De andre 82% består af shi'aer, kurdere og en masse andre meget små etniciteter. Oprørerne kæmper ikke for et frit Irak, de kæmper for sig selv, for deres kamp er også en kamp mod de andre 82% af Irak. Hæren, som var domineret af sunnier og sit Ba'ath-officerskorps, blev efter masseafskedigelsen rygraden i oprøret, og slås for at skubbe USA ud og genvinde magten over Irak og shi'aerne. Eller, det gjorde de. Med ryggen mod muren slås de nu for at overleve, det er bl.a. derfor nogle sunnier nu foretrækker amerikanere som politi frem for shi'itiske dødspatruljer.

2. Regeringen i Baghdad er legitim og repræsentativ.

Nej, min ven. Regeringen er en farce, og har ingen magt, udover den gennem indenrigsministeriets kontrol over politiets dødspatruljer, og de forskellige metoder hvorved man kan kanalisere penge over til sin egen fraktion. Reelt fungerer den kun som et juridisk og politisk dække over de grusomheder, shi'aerne står for. Sunni-partierne lancerer boykot efter boykot af parlamentet, ikke bare af regeringen. Olieloven, som knap kom igennem pga. modstand fra alle sider, er irrelevant, fordi der simpelthen ikke kommer olie op. Oliesektoren var i forvejen nedbrudt efter Saddams styre, og borgerkrigen har sat den helt i stå. Olieledningerne bliver saboteret for at tvinge den minimale eksport, der alligevel er, over på de militskontrollerede lastbiler. De penge når aldrig Baghdad.

Der er intet ved Abdol-Hamids udtalelser, der er mere dumme end Enhedslisten normalt er. De bor stadig i en revolutionær glasklokke. De danske soldater var stationeret i det sydlige Irak, hvor man ganske vist gerne vil have styrkerne ud, men hellere retter sine våben mod andre lokale. Uroen omkring Basra er en intern magtkamp mellem shi'aer, som ikke vil blive tabt eller vundet før de udenlandske styrker er væk. Vi er i vejen. Så væk skal vi.

0 kommentarer:

Send en kommentar